1-й етап: Готуємо закваску. Потрібно 0,5 л теплої води (краще джерельної або талої) і борошно. Добре, якщо є борошно грубого помелу. Якщо немає, то готуємо з того, що є під руками. Розчиняємо тісто як на рідкі оладки, добре вимішуємо і ставимо посудину в тепле місце (25-30 градусів) на 36 годин, накривши кришкою або плівкою. Після цього ще додаємо борошна і готуємо тісто як на густі оладки. Знову ставимо в тепле місце ще на 12 годин. Важливо «не турбувати» закваску, а дати їй визріти.
2-й етап: Готуємо тісто на хліб. Рецепт розрахований на одну велику хлібину. Якщо сім’я велика, то масу інгредієнтів збільшуємо вдвічі. До попередньо приготовленої закваски додаємо 0,5 столової ложки солі (краще морської харчової), 0,5 столової ложки меду (живого натурального) і борошно (можна поєднати пшеничне з житнім, додати борошно з пророщеного жита або пшениці, вівсяне, ячмінне тощо). За консистенцією тісто повинно нагадувати тісто на пироги, щоб відділялося від рук. Формуємо хлібець. Але частинку тіста обов’язково залишаємо в окремій посудині на наступний раз у холодному місці. Це має бути невелика частинка, яка поміщається в одній долоні. Кладемо в тепле місце на 8-10 годин, щоб тісто добре підійшло. Якщо закваска свіжоприготовлена, то тісто буде підходити значно довше, а надалі цей час значно скоротиться. Чим тепліше, тим швидше підходить тісто.
Наступного разу закваску виймаємо з холодильника і даємо їй гарненько підрости у теплому місці. У воду кімнатної температури (0,5 л) додаємо закваску, що підійшла, 0,5 столової ложки меду і 0,5 столової ложки солі. Гарненько перемішуємо і даємо стільки борошна (в асортименті), щоб утворилося тісто, яке легко відходить від рук. Формуємо хлібець і садимо в підготовлену форму. Можна змастити хліб яєчним білком і посипати насінням кунжуту. Тоді хліб буде мати більш вишуканий смак і чудовий привабливий вигляд.
3-й етап: Випікаємо хліб. Для цього можемо використати спеціальні форми для хліба. Мені подобається круглий хліб, тому тут може стати в нагоді тортівниця або глибока сковорідка. Змащуємо посудину для випічки вершковим маслом, прогріваємо духовку протягом 10 хвилин при температурі 180-200 градусів і садимо туди хліб. Через 50 хвилин хліб готовий. Виймаємо і зрошуємо водою. Накриваємо чистим рушником і даємо охолонути.
Смачного!
Найзручніше замішувати хліб у вечірній час, ставити на ніч у тепле місце і з самого ранку випікати.
|