Однією з основних проблем здорового харчування, є… хліб, вірніше саме пекарські дріжджі. Купуючи хліб, без якого не обходимось практичного жодного дня, на жаль, ми рідко задумуємось про його користь, не кажучи вже про безпечність.
Наші прадіди говорили: "Хліб - Дар Божий". Але пекли вони його аж ніяк не на термофільних дріжджах. Ці дріжджі винайшли в 1939 році. А масово почали їх використовувати вже з 50-х років. Вчені, які займалися вивченням цього питання, натрапили в Ленінської бібліотеці на документи гітлерівської Німеччини, де зазначалися слова Гітлера: «Якщо ми не знищимо СРСР війною, то знищемо цю державу дріжджами». Нашим вченим не дозволили скопіювати ці документи і, відповідно робити посилання на ці джерела, Документи були засекречені.
Якщо говорити про пекарські дріжджі, то вони не перетравлюються в нашому організмі, а осідають та приживаються в шлунку людини, продовжують «бродити» та розмножуватись, поглинаючи і без того малі надходження вітамінів, з усіма витікаючими небезпечними наслідками. Поступово накопичуючись в організмі, дріжджі підривають наш імунітет, ослаблюють його захисні сили, роблять більш сприйнятливим до різних захворювань. Порушується діяльність усіх органів травлення: шлунку, підшлункової залози, жовчного міхура, печінки, кишечника. Розмножуючись з величезною швидкістю, дріжджові грибки поїдають корисну мікрофлору шлунково-кишкового тракту і є своєрідним "троянським конем", що сприяє проникненню всіх патогенних мікроорганізмів у клітини травного тракту, а потім у кров і в організм в цілому. Регулярне вживання дріжджів веде до зниження опірності організму та його швидкого руйнування. Крім того, дріжджі порушують нормальне клітинне розмноження, провокують хаотичне розмноження клітин з утворенням пухлини. Як відзначають сучасні мікробіологи, саме дріжджі дають поштовх до переродження, мутації нормальних клітин і виникнення та розвитку різноманітних пухлинних процесів, в тому числі і раку. Вони до 15 разів, прискорюють розвиток ракових клітин.
Гідний уваги досвід французького вченого Е. Вольфа, який протягом 37 місяців культивував злоякісну пухлину в пробірці з розчином, в якому знаходились дріжджі. В результаті експерименту з'ясувалося, що в такому розчині розмір пухлини подвоюється і потроюється протягом одного тижня. Але як тільки з розчину видаляли дріжджі, пухлина гинула. Звідси був зроблений висновок, що в дріжджах міститься речовина, яка стимулює ріст ракових пухлин (газета "Известия"). Дріжджові клітини-кілери вбивають чутливі, менш захищені клітини нашого організму.
Також варто знати про антиприродні методи приготування дріжджів, виробництво яких, засноване на розмноженні їх у рідких поживних середовищах - мелясу розбавляють водою, обробляють хлорним вапном, підкисляють сірчаної кислотою і т. д.
Якщо говорити про бездріжджовий хліб, то він позбавлений цих недоліків. Протягом тисячоліть хліб пекли за традиційним рецептами, основу яких становив процес бродіння, викликаний закваскою для тіста. Тут, необхідно чітко уявити собі різницю між бродінням, викликаним дріжджами і природним бродінням, яке відбувається завдяки діяльності бактерій, що розщеплюють важливі поживні елементи пшениці, перетворюючи їх у форму, яка легше засвоюється. Цей процес можна назвати попередніми травленням. До сьогоднішнього дня в наших селах збереглися рецепти приготування хліба без дріжджів. Саме такі закваски збагачували організм органічними кислотами, вітамінами, мінеральними речовинами, інш. Випічка хліба в народній кухні була своєрідним ритуалом. Секрет його виготовлення передавався з покоління в покоління. Практично кожна сім'я мала свій рецепт. Готували хліб приблизно один раз на тиждень на різних закваска: житніх, вівсяних. Хоча хліб виходив грубшим, але використання неочищеного житнього борошна сприяло збереженню в ньому всіх корисних речовин, які містяться в злаках. А при випічці в печі на дровах, хліб набував незабутнього смаку і аромату. Такий хліб не черствів і не покривався пліснявою протягом року і більше!
Часто з розповідей старожилів, де вони описують побут наших попередників, завжди згадується, як вони , зїдаючи півбуханки хліба з молоком наїдалися цим і могли працювати цілий день. У них не було внутрішнього пожирача їхньої енергії. Та і жили наші наші предки довше від нас.
Виникає також питання: куди зникло борошно з цільного зерна, з якого пекли хліб наші предки? Бо тільки це борошно, з цільного зерна, містить в собі вітаміни та зародок, який має фантастичні лікувальні властивості. Сьогоднішнє, рафіноване борошно, позбавлене і зародка, і оболонки. Замість цих, створених природою, цілющих частин зерна, в борошно додають різноманітні харчові добавки, хімічним шляхом створені замінники, які ніколи не зможуть виконати те, що створено самою природою. Рафіноване борошно грудкою лягає на дно нашого шлунку, зашлаковуючи організм. Рафінування - процес, який вбиває живу силу зерна. А потрібен він тільки для того, щоби якомога довше зберегти борошно від псування. Борошно цільне не може довго зберігатися, але в цьому і нема потреби. Нехай зберігається зерно, а з нього у міру необхідності, можна готувати борошно. Для цього зараз в продажі є самі різноманітні млини, які може використовувати, як господиня у себе вдома так і будь яка пекарня.
Щоб відновити здоров'я, потрібно повернутися до випічки хліба з допомогою дріжджів, які існують в самій природі. Інформація про шкоду вживання хлібопродуктів з використанням пекарських дріжджів, повільно, але впевнено входить у свідомість людей. Для прикладу зараз відомо - багато людей, тих хто володіє інформацією про шкідливість дріжджів, які використовуються у харчовій промисловості, випікають хліб у себе вдома. В багатьох районах Львівщини вже працюють пекарні, які випускають без дріжджовий хліб. Полтавський хлібокомбінат повністю перейшов на випічку хліба без застосування дріжджів. Попит на цей продукт, випереджає пропозицію. Цей хліб реалізовується миттєво. Людина, яка вживає такий хліб, наповнюється енергією, відновлюється імунітет. Вона перестає хворіти на простудні захворювання, у неї виправляєтся постава, інш.
Треба також подати таку інформацію, що японці та китайці хліб готують без дріжджовий, живуть в середньому на 30 років більше за нас. Екологія та стреси у них приблизно нарівні з нами.
Відомо також, що на сьогоднішній день, європейське законодавство забороняє використання дріжджів при виготовленні пива. Наприклад в тій же Німеччині, пиво на дріжджах виготовляється, але продається воно виключно на терени колишнього СРСР..
|