Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив

"ВУЛКАН"    
Каталог статей
Меню сайту
Категорії розділу
Сироваріння [3]
Молочнокислі продукти [1]
Статистика
COUNTER$
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Агроновини

Новини екомережі

новини Турківщини

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 23.06.2025, 16:16

Головна » Статті » Молочарство » Сироваріння

Приготування м'якого сиру -БРИНЗИ.

М'який сир робиться так само, як і твердий, але період витримки під пресом значно коротше. Витримують тільки тиждень або зовсім не витримують. Зазвичай м'який сир можна і треба їсти відразу після виготовлення або в найближчі тижні. Його не можна зберігати так само довго, як твердий, з-за високого вмісту рідини. М'які сири можна робити як із цільного, так і з знятого молока.

Молочарство завжди було провідною галуззю жителів Карпатського регіону в т.ч. нашого Турківського району. А щодо бринзи, то вона була в горах завжди. Відколи перші люди почали випасати в Карпатах овець / кіз / корів. Найбільш корисною та найбільш популярною завжди вважалась овеча бринза, але насправді її можна виготовляти як з козячого так і з коров’ячого молока.

БРИНЗА. Спочатку тварин доять. Молоко проціджують через чатину (смерекове гілля та марлю) та заливають в чани, які ставлять на вогонь, або біля вогню, щоби молоко нагрілось до 32 °С. Тоді заквашують клягом — спеціальною сироваткою з молока, що вурдиться в шлунку молодого ягняти. На 50 л дають столову ложку. Завдяки дії закваски у чані з'являються згустки сиру. Їх треба "покришити" (подрібнити), щоб зменшити в'язкість маси й осадити її на дно. Сир мнуть руками або помішують спеціальною деревяною палицею - "баталом". Потім сирну масу вибирають друшляком у марлю або полотняний мішок. Це — БУДЗ.

Зібраний сир підвішують на гіллясту жердину - "комарник" чи викладають на сонці.

Через 3-5-7 днів, вигрітий і вистояний будз перетирають із маслом та сіллю. Оце якраз і є справжня БРИНЗА. Інколи будз обдувають димом - підкопчують. Гарно висушена підкопчена бринза також називається – будзь.

Консервують бринзу — щільно заклавши її в посуд, зберігаючи у прохолодному місці або в холодильнику. З часом бринза набуває пікантної гірчинки.

Сироватку - "неварку", яка лишилася у бочці, господар збирає у невеликий казанок і варить її півтори години. З сироватки утворюється ще один вид сиру — ВУРДА. Вурда - це ласощі, які особливо полюбляють дітлахи. А вже сироватка, що залишається після вурди має назву - жентиця - дуже корисний і смачний напій.

Категорія: Сироваріння | Додав: Lan64 (04.06.2012)
Переглядів: 1611 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright СОК "ВУЛКАН" © 2012-2025