М'який сир робиться так само, як і твердий, але період витримки під пресом значно коротше. Витримують тільки тиждень або зовсім не витримують. Зазвичай м'який сир можна і треба їсти відразу після виготовлення або в найближчі тижні. Його не можна зберігати так само довго, як твердий, з-за високого вмісту рідини. М'які сири можна робити як із цільного, так і з знятого молока.
Молочарство завжди було провідною галуззю жителів Карпатського регіону в т.ч. нашого Турківського району. А щодо бринзи, то вона була в горах завжди. Відколи перші люди почали випасати в Карпатах овець / кіз / корів.
Найбільш корисною та найбільш популярною завжди вважалась овеча бринза, але насправді її можна виготовляти як з козячого так і з коров’ячого молока.
БРИНЗА. Спочатку тварин доять. Молоко проціджують через чатину (смерекове гілля та марлю) та заливають в чани, які ставлять на вогонь, або біля вогню, щоби молоко нагрілось до 32 °С. Тоді заквашують клягом — спеціальною сироваткою з молока, що вурдиться в шлунку молодого ягняти. На 50 л дають столову ложку. Завдяки дії закваски у чані з'являються згустки сиру. Їх треба "покришити" (подрібнити), щоб зменшити в'язкість маси й осадити її на дно. Сир мнуть руками або помішують спеціальною деревяною палицею - "баталом". Потім сирну масу вибирають друшляком у марлю або полотняний мішок. Це — БУДЗ.
Зібраний сир підвішують на гіллясту жердину - "комарник" чи викладають на сонці.
Через 3-5-7 днів, вигрітий і вистояний будз перетирають із маслом та сіллю. Оце якраз і є справжня БРИНЗА.
Інколи будз обдувають димом - підкопчують. Гарно висушена підкопчена бринза також називається – будзь.
Консервують бринзу — щільно заклавши її в посуд, зберігаючи у прохолодному місці або в холодильнику. З часом бринза набуває пікантної гірчинки.
Сироватку - "неварку", яка лишилася у бочці, господар збирає у невеликий казанок і варить її півтори години. З сироватки утворюється ще один вид сиру — ВУРДА. Вурда - це ласощі, які особливо полюбляють дітлахи. А вже сироватка, що залишається після вурди має назву - жентиця - дуже корисний і смачний напій.
|