Кажуть, що банош приготували тоді, коли не було що їсти, а залишилася лише сметана, бо корови були у всіх поважних ґазд, та трохи кукурудзяної муки. А чому банош? Бо був ґазда Банош, і йому ґаздиня казала:"Їж, Банош, їж, Банош." Так вийшла страва банош.
В ідеалі цю страву готують на справжньому вогнищі в казані чоловіки, але і вдома її можна спробувати.
На 2 порції потрібно півстакана кукуруязної крупи, 2 ст. води; ст. сметани- (200 г) морська сіль на смак. 1 ст. ложка оливкового масла (або вершкового ) 100 г бринзи.
В кастрюлю с горячою водою додаємо сметану, добре розмішуємо і доводимо до кипіння. В киплячу воду висипаємо крупу і перемішуємо. Збавляємо вогонь, періодично помішуючи, варимо кашу на невеликому вогні хв. 15. Коли крупа розвариться і стане однорідною жовтуватою кашею, знімаємо каструлю з вогню і відразу ж добавляємо сіль і масло. Перемішавши кашу, залишаємо її ще на пару хвилин під кришкою.
В цей час дрібно нарізаємо бринзу і доробляємо салат (дуже смачно з
простим салатом з огірків, помідорів, листя рукколи, дрібно порізаної на терці моркви, заправленої сметаною і краплею оливкового масла + сіль-перець).
Важливо подавати банош горячим, а не застившим. Уже в тарілці в гaрячу кашу добавляємо бринзу, яка так смачно плавиться, якщо її перемішати.
|