Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив

"ВУЛКАН"    
Меню сайту
Статистика
COUNTER$
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Архів записів
Агроновини

Новини екомережі

новини Турківщини

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 23.06.2025, 18:33

Головна » 2013 » Липень » 6 » Швейцарський Fibl допомагає створити Карпатський бренд для виробників якісних натуральних продуктів Карпат
14:46
Швейцарський Fibl допомагає створити Карпатський бренд для виробників якісних натуральних продуктів Карпат
" В Карпатах існує неймовірна кількість традицій, звичаїв, котрі включають в себе: національні, регіональні, релігійні, сімейні традиції…"

28 і 29 червня 2013 р. ярмаркували і смакували у Львові біля Ратуші. На площі Ринок розпочався гастрономічний фестиваль «Львів на тарілці». Він стартував з відкриття ярмарку «Львівської кухні» та ярмарку «Смакуємо з Карпат».

Карпатський регіон представляли учасники чотирьох областей України, а саме» Ів - Франківської, Чернівецької, Закарпатської та Львівської. Гірські райони Львівщини були представлені продукцією з Турківщини від родин, які об’єднані в кооператив «Вулкан». На ярмарці можна було скуштувати продукти, готові страви, купити мед, сир, бездріжджовий хліб, лляну олію, топлене масло, солодощі, інші продукти з Карпат в т.ч. і автентичні продукти харчування.

Деякі висловлювання учасників ярмарку:

Oleksandr Koval: «Ярмарок харчових продуктів «Смакуємо з Карпат», на якому вперше разом з часів Австро-Угорщини були представлені виробники Карпатського краю – Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей».

Sofia Burtak: «Хліб з кооперативу Вулкан зі сметаною кооперативу Покрова - найсмачніша частина ярмарку ) Щиро!»

Ярина Зелик: «А де у Львові, надалі можна буде купити оці смаколики?»

Василь Прусак: « На "УРА" для учасників ярмарки пішов і хліб бездріжджовий, і сир твердий (відроджена технологія) і масло і лляна олія. Ці продукти з Турківщини можна щотижня отримати у Львові на замовлення .»

Директор гастрономічного фестивалю Андрій Сидор каже, що організовані заходи – це платформа для об’єднання виробників продукції, рестораторів, готелярів, щоб показати гостинність нашого регіону.

«Відбулись конкурси господинь, які готували на перший погляд незрозумілу страву – андрути, але вона зрозуміла для львів’ян і галичан. Можливо про неї вперше почули гості міста.

Були автентичні рецепти, багато майстер-класів, зірок.

28.06.13р. відбувся неформальний початок фестивалю саме з виставки меню.

29.06.13р. відбулось відкриття гала - вечерею. Погода нас не підвела, всі смакували і дізнавались нові рецепти», – сказав Андрій Сидор.

Невід’ємною частиною гастрономічного фестивалю «Львів на тарілці» стала вишукана гала-вечеря страв Львівської кухні під відкритим небом - 28 червня на терасі Палацу мистецтв найкращі шеф-кухарі Львова та знавці тонкощів Львівської кухні презентували для 300 поважних гостей страви, створені за особливими рецептами.


О.Липчей (праворуч)– органі-
затор «Селиської співанки» на
Бойківських фестинах.
Турківщина, 05.07.2012 р.

Подібні ярмарки - це платформа для об’єднання виробників продукції, рестораторів, готелярів…

А тому… вже 11липня 2013року - Нижнє Селище, Хустського р-ну, Закарпатської обл. - 8-й фестиваль «Селиська співанка»

Протягом дня проходять різні спортивні змагання та забави, грають вуличні музики, проводяться майстер-класи, пється пиво...

Після 18.00 працює велика сцена з концертом до півночі.


Засновник «Смачного Спасу»
М.Стовпюк (праворуч) на Бой-
ківських Фестинах.
Турківщина, 05.07.2012 р.

Щодо ярмаркування - бажаючим щось продати виділяються місця для встановлення палаток.

Щодо вартості проживання в агрооселях: нічліг - 75 грн, із сніданком - 100, з обідом і вечерею 160

Якщо Вам підходить і хочете замовити - дайте знати, поки є місця - скільки людей, як розселяти, приїзд – відїзд, інш.

А 25 серпня цього року на ярмарку «Смачний Спас» в Тлумачі, що на Ів. Франківщині, має бути представлена продукція з торговою маркою: «Виготовлено в Карпатах», котра допоможе розвивати якісні натуральні продукти з Карпат.

Інформація більш детальна буде надана незадовго до початку заходу.


Який бренд потрібен українським Карпатам?

Михайло Стовпюк

У 2003 році 7 країн – Польща, Румунія, Сербія та Чорногорія, Словаччина, Угорщина, Україна та Чехія – підписали Карпатську конвенцію, в якій зобов’язалися охороняти чистоту та екологію Карпат, зберігати та примножувати місцеві традиції тощо.

Відтоді почали говорити про загальнокарпатський бренд, який би об’єднав усі Карпати – природні об’єкти, місцеві традиції, спосіб ведення господарювання, продукцію. Проводились семінари за участю міжнародних та громадських організацій: ФіБЛ (Швейцарія), Традиція білих Карпат (Чехія), Проект FORZA (Ужгород), Міжнародний кооператив «Longo May», МБО «Зелене досьє» (Київ), «Хайфер Проджект Інтернешенл» (Львів), Асоціація «Чиста флора», Центр громадських ініціатив (Івано-Франківськ), Міжнародна федерація органічного руху та інші.

11 листопада 2011 року в місті Львові на міжнародному семінарі «Створення Карпатського бренду для місцевих традиційних продуктів та послуг» понад 80 учасників міжнародних організацій, представників фондів, громадських організацій Карпатського регіону, висловили намір об’ єднатися в Карпатський бренд, як єдине ціле у якості продуктів, послуг, заходів із збереженням автентичності та культурної спадщини Карпатського регіону.


В Карпатах існує неймовірна кількість традицій, звичаїв, котрі включають в себе: національні, регіональні, релігійні, сімейні традиції, а також звичаї та обряди, що виникли недавно


Богдан Комарницький-голова
правління СОК «Вулкан»

Турківщина, на сьогоднішній день, одна з найменш розвинених територій за рівнем якості життя в Україні. Зумовлено це в першу чергу гірським та прикордонним розташуванням району, а також відсутністю ефективної політики розвитку гірських територій в державі. Місцеві жителі займаються переважно сільським господарством (тваринництвом), лісівнництвом, прибутки від яких неспроможні забезпечити належного рівня життя селянських родин.

Більшість мешканців Турківщини отримали наділи землі. Але обробляючи їх, вони не можуть забезпечити себе прожитковим мінімумом. Усе це значно ускладнює задоволення найважливіших для родин потреб: повноцінного харчування, охорони здоровя, народження, навчання і виховання дітей, придбання предметів тривалого використання, будівництво житла.

Будувати великі виробничі підприємства на сьогоднішній день в районі неможливо і недоцільно. Ці та інші фактори викликали в останні роки значну еміграцію. Щорічно населення району зменшується на 500 осіб

Але разом з тим, Турківщина – це територія, яка має свою історію минувшини.. В період з кінця ХІХ та початку ХХст. представниками Австро-угорського уряду на місцях, велась активна робота над розвитком кооперації. В цьому процесі активну участь приймала також вся еліта краю. В подальшому це дало позитивні зміни в житті горян. В повіті розвинулось багато виробництв. Основою була с/г продукція. Її надлишки продавались не тільки в межах Галичини, але й за кордон - твердий сир, бринза, будз, яйця, мед, сметана, масло, льняна олія, інш. – ці товари відправлялись до крамниць Відня, Праги, Парижа, інших міст Європи.

У Турківському повіті вирощували пшеницю (полбу), жито, овес, продаючи цю продукцію до рівниних районів Галичини. В селах працювали млини, пекарні, невеликі забійні та ковбасні цехи, крамниці, тартаки. Будувались вузькоколійки, які використовувались як для лісопереробки так і для туризму. Наприкінці ХІХ – поч. ХХст. в кожному селі Турківського повіту, працювали кооперативи. На рівні повіту було створено обєднання під назвою «Союз кооперативів», яке відповідало за упаковку та реалізацію виробленої продукції.

Значних успіхів завдяки розвитку кооперації, було досягнуто у сфері зеленого туризму. Якщо на сьогоднішній день район може прийняти 400-500 осіб на добу, то у вищезгаданий період, тільки село Розлуч одночасно могло прийняти 2500 відпочивальників. Сянки – 1500 осіб. Ще десяток населиних пунктів повіту могли прийняти по 150-200 туристів на добу. .

Інформацію підготував Богдан А. Комарницький, голова правління СОК «Вулкан», смт.Бориня, 30 червня, 2013р.

Переглядів: 958 | Додав: Lan64 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright СОК "ВУЛКАН" © 2012-2025